filmprojecten
NATIONAL CHAIN / SOCIAL PRACTICES
De installatie National Chain 2020 / Social Practices van de Amerikaanse kunstenaar Rita McBride (Des Moines, Iowa, 1960) besloeg het gehele centrale plein van De Pont museum.
Het ging om een herinterpretatie van het oorspronkelijke werk National Chain uit 1997. Speciaal voor De Pont maakte zij een versie in samenwerking met de Duitse choreograaf Alexandra Waierstall en studenten van Fontys Dance in Tilburg. Een bijzondere samenwerking tussen lokale en internationale kunstenaars van verschillende disciplines en generaties. Gedurende de maand april, werkten de 11 dansers samen, met de choreograaf op afstand en zonder publiek, aan de verkenning van het werk en de ruimte. Met Daniëlle van Broekhoven volgde ik de dansers op de voet. In nauw overleg met Alexandra Waierstall en Rita McBride zochten we naar een vorm om de ervaring van het kunstwerk in beeld te brengen: PRACTICING, een installatie van een transparant LED scherm met een ruim 2 uur durend filmverslag van de oefeningen van de dansers in de monumentale sculptuur van McBride. Het scherm hangt op het plein waar het allemaal plaats heeft gevonden, naast een robuust doch verstild paviljoen van de recent overleden Dan Graham.
NOT ABOUT PAPRIKAS
NOT ABOUT PAPRIKAS is een lange documentaire over het kunstenaarsverzet in Hongarije. De film ontstond naar aanleiding van de activiteiten van de Stichting Noordkaap in Boedapest. (zie OPDRACHTEN). De filmmuziek was van Nándor Hevesi en Kornél Szilágyi, kunstenaars die samenwerkten onder de naam Buharov Brothers. De muziek is opgebouwd uit vriendelijke deuntjes en verschillende samples. Door instrumenten te vervormen en door het toevoegen van vreemde geluiden, klinkt de muziek niet onschuldig maar onheilspellend. Klanken die de situatie van de kunstenaars en het surreële karakter van de repressie voelbaar maakten. De muziek deed mij denken aan het oude ambacht van de ‘Gerauschmacher’. Mede hierdoor ontstond het idee om de film te vertonen met een daarop afgestemde live muziekvoorstelling van de Buharov Brothers. De vraag voor mij was of levende muziek ook voor documentaires kan werken. De eerste voorstelling was in The Movies in Dordrecht. Het publiek was verrast door de kracht van de muziek bij de film.
torrentius
Mysterious Masterpiece: Cold Case Torrentius is een film over het enige bewaard gebleven schilderij van de geheimzinnige 17e-eeuwse schilder Johannes Torrentius. Een meesterwerk, nu in de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam, dat jarenlang als deksel op een vat rozijnen werd gebruikt. De film is een hernieuwd onderzoek, zowel naar hoe dit schilderij tot stand is gekomen als het leven van deze wegens ketterij veroordeelde libertijn. De film was een initiatief van regisseur Maarten de Kroon, die mij vroeg de film samen met hem te maken.
JODI
Vanaf 2019 werk ik, samen met Gerrit Willems, aan een lange documentaire over het kunstenaarsduo JODI, Joan Heemskerk (NL, 1968) en Dirk Paesmans (BE, 1962). Zij waren midden jaren negentig pioniers op het gebied van internetkunst en nieuwe media. Inmiddels krijgen ze internationaal erkenning en oogsten succes met nieuw werk. Toch blijven ze relatief onbekend, ook binnen de wereld van de hedendaagse kunst. De film wil hun werk onder de aandacht brengen van een geïnteresseerd publiek. Centraal staat hun eerste en baanbrekende werk wwwwwwwww.jodi.org in de begintijd van de internet kunst. Kunstenaars en deskundigen gaan in op de historische, maatschappelijke en artistieke context van het werk van JODI. De opnames worden verspreid over een langere periode, de film zal in 2022 worden uitgebracht.