CULTURELE INSTELLINGEN EN KUNSTENAARS

opdrachten - CULTURELE INSTELLINGEN EN KUNSTENAARS

STICHTING KUNST IN DE HEILIGE DRIEHOEK

De derde editie van Kunst in de Heilige Driehoek had als thema Geloof. Voor de social media maakte ik een twintigtal filmpjes over de voorbereidingen en opbouw van de tentoonstellingen. Met een aantal kunstenaars spraken we op het atelier over het werk wat ze speciaal voor deze tentoonstelling aan het maken waren. Ook monteerde ik het door de curatoren gefilmde materiaal van opbouw en vergaderingen. Zo kon er een groot deel van het totale project op beeld worden vastgelegd.

De tweede editie van Kunst in de Heilige Driehoek had als thema Hoop. De korte documentaire geeft informatie over de kloosters van de Heilige Driehoek in Oosterhout en hun geschiedenis, het thema van de biënnale en de kunstwerken. Naast deze film maakte ik ook een serie teasers voor social media met titels als: Krijt, Hout, Tegel, Ei en Steen.

Dordtyart

DordtYart is een particuliere instelling die kunstenaars de gelegenheid bood om in de hal van de oude Biesboschwerf te Dordrecht te werken aan grootschalige projecten en artistieke experimenten. Van 2012 tot en met 2019, de periode dat DordtYart in Dordrecht actief was, legde ik in ruim 100 films de werkprocessen van de kunstenaars vast. Gedurende het jaar verzamelde ik filmmateriaal om van elke kunstenaar een individueel portret te maken. Dat werd zo veel, dat ik besloot om de portretten in drieluiken te presenteren. Door de compositie van een drieluik kunnen beelden onderling interacteren en elkaar versterken. Een drieluik benaderde ook meer de immense ruimte van de hal. De kijker ervaart de drie beeldschermen niet als overvloed maar krijgt het gevoel de montage van de film zelf te kunnen sturen. De kunstenaarsportretten zijn te zien op DordtYart.nl

HOLLANDSE MEESTERS

Voor de serie Hollandse Meesters in de 20ste eeuw maakte ik samen met filmmaker Maarten de Kroon in 2016 een portret van kunstenaar Jan Andriesse. (Hollandse Meesters)

kunstenaars

Kunstenaars zelf zijn ook geregeld opdrachtgever. Die opdrachten zijn zeer verschillend, het kan gaan om het vastleggen van een project, promotie van het werk, een presentatie voor een kunstopdracht of de aanvraag van een beurs. Ook vragen kunstenaars mij om samen te werken aan de montage en opname van een eigen film.

Noordkaap

Vanaf 2004 tot 2014 maakte ik de beeldverslagen van de projecten van NOORDKAAP. Een stichting die in verschillende Europese steden complexe processen als stedelijke herstructurering, disfuncties van de creatieve industrie en de opkomst van het populisme onderzocht. In elk project werd samengewerkt met een netwerk van internationale kunstenaars. Uit de enorme hoeveelheid beeldmateriaal, vastgelegd door verschillende camera’s en van wisselende beeldkwaliteit, was het een uitdaging om een consistent en representatief verhaal samen te stellen. Naar aanleiding van projecten en interventies in Boedapest, ontstond de lange documentaire NOT ABOUT PAPRIKAS. (zie FILMPROJECTEN)

Tragedies to Remember

Voor de stichting Tragedies to Remember maakte ik een gelijknamige documentaire en filminstallatie die op verschillende locaties, waaronder Westerbork, getoond werd. Aanleiding voor de film was de uitgave van een bundel haiku’s van Edjo Frank met illustraties van Diana van Hal. Een indruk van de filminstallatie in Herinneringscentrum Kamp Westerbork (2012). TRAGEDIES2REMEMBER.COM