OPDRACHTEN MUSEA

opdrachten - musea

de pont Museum

Van Roni Horn tot Ragnar Kjartansson, vanaf 2016 maakte ik voor De Pont Museum documentaires over kunstenaars en kunstwerken. Bij solotentoonstellingen werden de documentaires op zaal getoond en gaven ze kort en onderhoudend informatie over de kunstenaar. Rode draad is vaak de opbouw van de tentoonstelling. De documentaires over sleutelwerken in de collectie, een gesprek tussen conservator en kunstenaar op zaal of op het atelier, zijn bestemd om online te worden bekeken. Alle films zijn terug te vinden op de website van het museum.

Dordrechts museum

De films voor het Dordrechts Museum zijn introducties bij grote tentoonstellingen zoals Holland op z’n mooist over de beginjaren van de Haagsche School, Jongkind & vrienden en Een koninklijk Paradijs over de schilder Aert Schouman. Voor deze films werden opnames gemaakt op locaties in binnen- en buitenland. Het draaiboek komt tot stand in overleg met de staf van het museum en andere deskundigen. De documentaires hebben een educatieve functie en zijn geschikt voor een breed en geïnteresseerd publiek. Om de informatie zo onderhoudend mogelijk te presenteren heb ik ook hier gekozen voor drieluiken, die in een aparte ruimte worden getoond. De bezoeker krijgt zo naast het verhaal van de tentoonstelling, veel extra beeldmateriaal om dat verhaal visueel te ondersteunen. Bij opdrachten voor het museum werk ik geregeld samen met filmmaker Annemarie Strijbosch.

Huis marseille

Voor Huis Marseille filmde ik fotograaf Dirk Kome (Rockanje, 1976), die al drieëntwintig jaar lang zijn ouders en broer fotografeert op hun boerderij in Rockanje, een dorp aan de kust ten zuiden van Rotterdam. Op zijn atelier verteld hij bevlogen  over Het Familiearchief wat hij zorgvuldig bewaard en aanvult. De film wordt vertoond in de tentoonstelling The Beauty of The World   So Heavy (2022)  (Huis Marseille)

Museum more

Voor Museum MORE maakte ik een portret van de kunstenaar Jan Beutener en zijn oeuvre. Het draaiboek kwam tot stand in samenwerking met de staf van het museum, de kunstenaar zelf en gastconservator Moniek Peters. De film werd vertoond bij de overzichtstentoonstelling After All (2019/2020) met zo goed als al het werk van Beutener. (Museum MORE)

Kunsthal

De film Trouble in Paradise werd vertoond tijdens de gelijknamige tentoonstelling in de KUNSTHAL, met werken uit de KRC-collectie. In de documentaire vertelt curator Liesbeth Willems over de getoonde werken en het tot stand komen van de collectie, en komt verzamelaar Rattan Chadha aan het woord over zijn motieven. De film volgt de opbouw van de tentoonstelling en brengt enkele kunstenaars in beeld die over hun eigen werk en de collectie vertellen. (KUNSTHAL)