Jeanne vander Horst

OVER

over

JEANNEVANDERHORST | ROTTERDAM1961

Vanaf 2010 werk ik als zelfstandig filmmaker. Na de kunstacademie begon ik als beeldend kunstenaar, later werd ik daarnaast ook tentoonstellingscoördinator bij Pictura in Dordrecht. Als kunstenaar werkte ik met fotografie en 16mm film, waarmee ik installaties bouwde. Die ervaring is nog altijd heel belangrijk voor mijn manier van filmen.

Mijn opdrachtgevers zijn voornamelijk musea, culturele instellingen en kunstenaars. Hoewel ik meestal in opdracht werk, krijg ik veel vrijheid bij het maken van mijn films. Ik werk niet met een strak scenario, maar met een flexibel filmplan dat in overleg met de opdrachtgever tot stand komt. Het uiteindelijke verhaal ontstaat grotendeels in de montage.

Als een fly on the wall volg ik het werkproces van de kunstenaar of film ik de opbouw van tentoonstelling. Camera, geluid en montage doe ik alleen. Voor interviews en research werk ik met anderen, meestal met mijn vaste partner Gerrit Willems. Door in zo’n kleine samenstelling te werken ontstaat er een ongedwongen sfeer en is het maken van een film nooit een inbreuk op de intimiteit van een atelier of de enerverende opbouw van een tentoonstelling.

Inhoudelijk volg ik binnen de opdracht mijn eigen nieuwsgierigheid, zowel in beeld als in de uitwerking van de interviews. Naast mijn opdrachten maak ik ook zelfstandig geproduceerde films. Daarin kan ik nog meer mijn eigen vragen stellen. Voor alle films geldt dat inhoud en verdieping niet ten koste gaan van het kijkplezier. En andersom. Ik denk dat ik er in slaag mensen op verschillende niveaus te informeren en interesseren, van leek tot liefhebber.

CONTACT

SITE Reinier van der Horst​